Groeigesprek, functioneringsgesprek of loongesprek?
Wat is nu de bedoeling van al die soorten gesprekken?

Het moet mij van het hart...
Ik voel me geroepen om enkele zaken te duiden. Laatst had ik een vraag van een klant over de groeigesprekken die ik bij het bedrijf mocht organiseren.
Of ik de loongesprekken kon koppelen aan mijn groeigesprekken? Daar keek ik toch wel even van op want hoe zou ik dat dan precies moeten doen? Blijkbaar bestond er al een soort van schema die ik kon volgen. Ik heb duidelijk kunnen maken dat dit geen goed idee was. Dat dat niet de bedoeling is van een groeigesprek.
Welke 3 soorten gesprekken zijn er en waarvoor dienen ze?
Om zeker te zijn dat de lezers hier het verschil kennen, licht ik even de 3 soorten gesprekken toe.
- functioneringsgesprekken : gesprekken waarbij de medewerker en leidinggevende elkaar feedback geven om in de toekomst de sterktes nog beter in te zetten en verbeterpunten aan te pakken.
- groeigesprekken: de ideale kans om je medewerker te laten groeien en deze groei parallel te laten lopen met de ontwikkelingen van het bedrijf. Dit door te bekijken welke nood het bedrijf heeft en in welke competentie de medewerker wil groeien.
- loongesprekken: gesprekken over de loonverwachtingen van je medewerker gekoppeld aan de uitgezette KPI's of doelstellingen
Het is misschien verleidelijk om deze aan elkaar te breien maar ik zou het toch niet doen.
Valkuilen die je beter vermijd.
Splits op in evaluatiegesprekken en loononderhandelingen
Het is interessanter om evaluatiegesprekken en loononderhandelingen apart te organiseren
Ik leg je uit waarom.
1. Functioneringsgesprek = loononderhandeling? Toch maar beter niet!
Koppel het los en je zult tot de kern komen tijdens het functioneringsgesprek. De focus zal liggen op je medewerkers hun ontwikkeling, hun mijlpalen, hun ambities en hun plaats in het bedrijf en niet op de drijfveer van geld die achter elk woord zal schuilen.
2. Feed-back uit eigenbelang vermijden
In de meeste gevallen is feedback subjectief maar toch mag de gespreksleider geen invloed uitoefenen op het functioneringsgesprek. Een manier om dit te vermijden is de methode van de 360 ° feedback te gebruiken.
360° feedback verzamelt feedback over de prestaties van medewerkers zowel top-down als bottom-up. Je gaat je dus je ook gaan inlichten bij de collega's en niet alleen bij de leidinggevende. Zo heb je een veel completer beeld van je medewerker zijn functioneren dan bij de standaardbeoordeling waar enkel de leidinggevende wordt ingezet.
3. Communiceren zonder duidelijk kader
Er is een duidelijke structuur nodig bij een functioneringsgesprek ander mist het zijn doel. Het moet voor beide partijen glashelder zijn waarvoor het gesprek dient, waarover het gaat en wat er gezegd wordt. Zorg voor een vragenlijst als leidraad voor je gesprek.
Zorg er zeker voor dat er tijd en ruimte is om de feedback te duiden zodat er geen misverstanden ontstaan of erger. Feedback die niet geduid wordt, kan fout geïnterpreteerd worden en zelfs kwetsen. Zorg dat de gespreksleider voldoende achtergrond schetst.
Een houvast om de achtergrond te schetsen vind je hier:
- Ik merk op dat je...
- Ik krijg hierbij het gevoel dat
- Omdat...
- Observatie: Wat is volgens jouw het probleem?
- Hoe komt het dat jij je zo voelt?
- Wat zouden we anders kunnen aanpakken en hoe?
- Waarin zou je meer ondersteuning kunnen gebruiken?
- Welke zaken heb je nodig van ons om je werk nog beter te kunnen uitvoeren?
Wil jij inzetten op een waardevol en helder functioneringsgesprek of een groeigesprek maar je weet niet hoe je eraan moet beginnen? Vraag een kennismakingsgesprek aan :
Tijd reserveren met Ilse Grenelle
Reactie plaatsen
Reacties